#SaveWater

10-12-2018
425 keer bekeken

Hier staan de projecten die hebben meegedaan aan editie 2018-2019. Heb je vragen? E-mail ons: artcadia@knhm.nl

In de toekomst zullen er meer perioden van grote droogte zijn zoals die van de zomer van 2018. In zulke gevallen gaat er ontzettend veel water op aan de landbouw. Tegelijkertijd verspillen mensen heel veel water zonder het te weten, terwijl dat water juist gebruikt kan worden voor de landbouw. Hoe maak je mensen meer bewust van hun watergebruik?

 

 

 

Iedereen gebruikt water. Elke dag. Maar veel mensen zijn zich er niet van bewust hoeveel water ze gebruiken en waar ze kunnen besparen. Hoe kan je mensen nou bewust maken van hun waterverbruik?

 

Wij hebben het #SaveWater program bedacht.  Aanmelding gebeurt door de gemeente. Wanneer bijv. de gemeente Borsele (Zeeland) ervoor kiest om mee te doen, krijgen de inwoners de vraag of ze in hun huishouden een speciale bak willen, waarin water verzameld kan worden. Eén keer per maand wordt de bak geleegd (met speciale tankauto’s) en wordt het water naar speciale silo’s gebracht. Vanuit de silo’s kunnen de boeren het water gebruiken voor de landbouw. Zo kan in een periode van droogte veel water worden bespaard, in het geval van de gemeente Borsele 690000 liter. Maar bij grote gemeenten kan dit aantal ruim 2 keer zo hoog zijn!

 

De hoeveelheid water hebben wij uitgerekend, door uit te gaan van zo’n 150 liter per gezin per maand. In een gemiddeld gezin van 4 personen wordt ongeveer 100 liter gebruikt voor eten klaarmaken en nog ongeveer 50 liter voor andere dingen, zoals een regenton of een vissenkom. Hoewel al dit water niet meer geschikts is voor gebruik door mensen, kan het nog prima hergebruikt worden voor de landbouw. Planten hebben er geen last van als water al een keer gebruikt is.

 

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar worden mensen zich zo echt bewust van hun watergebruik? Wij denken van wel. Doordat je bij alles wat aan water gebruikt, jezelf moet afvragen: Kan ik dit opnieuw gebruiken? denk je beter na over hoe je water kan besparen.


 

Location

City
Goes

School
Calvijn College Goes

Participants

Klas
Go2m

Group name
Team Aquadia

Groepsleden
Laurens, Willem, Loïs, Joëlle

Naam docent
Arno van Rijs

Project

Theme

Probleemstelling
In de toekomst zullen er meer perioden van grote droogte zijn zoals die van de zomer van 2018. In zulke gevallen gaat er ontzettend veel water op aan de landbouw. Tegelijkertijd verspillen mensen heel veel water zonder het te weten, terwijl dat water juist gebruikt kan worden voor de landbouw. Hoe maak je mensen meer bewust van hun watergebruik?

Oplossing
Wij hebben het #SaveWater program bedacht. Aanmelding gebeurt door de gemeente. Wanneer bijv. de gemeente Borsele (Zeeland) ervoor kiest om mee te doen, krijgen de inwoners de vraag of ze in hun huishouden een speciale bak willen, waarin water verzameld kan worden. Eén keer per maand wordt de bak geleegd (met speciale tankauto’s) en wordt het water naar speciale silo’s gebracht. Vanuit de silo’s kunnen de boeren het water gebruiken voor de landbouw. Zo kan in een periode van droogte veel water worden bespaard, in het geval van de gemeente Borsele 690000 liter. Maar bij grote gemeenten kan dit aantal ruim 2 keer zo hoog zijn! De hoeveelheid water hebben wij uitgerekend, door uit te gaan van zo’n 150 liter per gezin per maand. In een gemiddeld gezin van 4 personen wordt ongeveer 100 liter gebruikt voor eten klaarmaken en nog ongeveer 50 liter voor andere dingen, zoals een regenton of een vissenkom. Hoewel al dit water niet meer geschikts is voor gebruik door mensen, kan het nog prima hergebruikt worden voor de landbouw. Planten hebben er geen last van als water al een keer gebruikt is. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar worden mensen zich zo echt bewust van hun watergebruik? Wij denken van wel. Doordat je bij alles wat aan water gebruikt, jezelf moet afvragen: Kan ik dit opnieuw gebruiken? denk je beter na over hoe je water kan besparen.

Images

Water

Twitter

KNHM

Postadres 
Postbus 33 
6800 LE Arnhem
Bezoekadres 
Beaulieustraat 22 
6814 DV Arnhem
Contact
E info@knhm.nl
T 026 44 55 146
Routebeschrijving

Partners

 

 

Facebook